Espoo juhlii! 22.–27.8.

Esbo firar!

År 2022 blir ett stort år för Esbo, eftersom det är 50 år sedan Esbo förklarades som stad. Inspirerade av temaåret bestämde vi oss för att utöka Esbodagen, och i år kommer Esbo att fira i sex dagar! Firandet börjar måndagen den 22 augusti och kulminerar i den traditionella Esbodagen.

Vad är Esbo firar! -vecka?

Under Esbo firar! -vecka personer kan delta i firandet antingen genom att anordna ett evenemang eller genom att delta i evenemang som andra har anordnat. Måndag till fredag 22–26/8 evenemang kan ha entréavgifter.

Esbodagen

Esbodagen är en högtidsdag för alla Esbobor. Esbodagen firas varje år den sista lördagen i augusti. 2022 kommer dagen att firas den 27 augusti. Invånare i Esbo samlas och firar sin hemstad genom att anordna evenemang runt om i staden. Firandet involverar traditionellt sett ett stort antal stadssamhällen, företag och aktörer. Du kan delta i att antingen delta i någon annans evenemang eller skapa ett själv. Deltagande i Esbodagens evenemang är alltid kostnadsfritt.

Historien bakom Esbodagen

Sedan 2010 har evenemanget Esbodagen firats varje år den sista lördagen i augusti. Rötterna till Esbodagen går tillbaka till flera senaste decennier då staden firades vid olika byfester och temaevenemang. Officiellt hölls ett evenemang kallat Esbodagen första gången 1992, vilket är samma år som Esbo firade sitt 20-årsjubileum som stad. Evenemanget hölls den 27 augusti, vilket är dagen då Esbo säteri undertecknades 1556.