Nauti Espoo-päivän Wienerleivos

Espoo-päivänä jokainen voi leipoa itselleen ja lähipiirilleen Espoo-päivän Wienerleivoksia. Vietetään yhdessä Espoon juhlapäivää perinteisten leivosten parissa. Mikäli leipominen ei onnistu on mahdollista lähteä herkkuostoksille myös muutamiin Espoon kahviloihin ja leipomoihin. Jaathan Espoo-päivän wienerleivosten leivonta ja herkutteluhetket somessa tägeillä #espoopaiva #esbodagen #espooday

Espoon kartanoissa ja lukuisissa huviloissa elettiin iloista kesäelämää vielä 1900-luvun alkupuolella. Espoon järvien ja meren rannat olivat haluttuja huvilapaikkoja. Monet pääkaupungin perheet muuttivat kesäksi huvilalleen Espooseen. Vähitellen nämä huvila-alueet muuttuivat kyliksi ja sittemmin lähiöiksi.

Kesänviettoon kuuluivat kekkerit ja kiireettömät kahvitteluhetket. 1800-luvun loppupuolella vehnää oli jo saatavilla niin, että saatettiin leipoa jopa herkkuja. Huvilayhteisöissä vietettiin usein kesäjuhlia. Yksi tällainen kesäjuhlien herkku oli Herrasväen Wienerleivät. Wienerleipä muistuttaa hieman briossia. Sen alkuperä lieneekin eteläisessä Euroopassa, mistä monet herrasväen herkut ovat sittemmin meille rantautuneet.

Espoo-päivän wienerleivoksia on myynnissä Espoo-päivänä:

  • Café Otsolahti
  • Café Mellsten

Lisäksi leivoksia on mahdollista ostaa joidenkin tapahtumien yhteydestä, esimerkiksi:

Espoo-päivän wienerleivokset (noin 15-20 kappaletta)

Resepti sisältää vinkkejä Espoo-päivän wienerleivoksen muuntamisesta vegaaniseksi! Leivoitpa sitten perinteisen tai vegaanisen leivoksen, on loputulos taatusti yhtä maukas!

Taikina:

  • 150 g voita tai kasvimargariinia, esim. keiju
  • 2rkl sokeria
  • 2 kananmunaa tai vastaava määrä kananmunan korviketta*
  • 40 g hiivaa
  • 6 dl vehnäjauhoja
  • 1 dl maitoa tai kasvimaitoa, esim. kauramaito

Täyte:

  • 100 g voita tai kasvimargariinia
  • 100 g tomusokeria
  • 3 tl vaniljasokeria

Halutessasi 1 kananmuna leivosten voitelua varten

 

* Yhden kananmunan korvaamiseen sopii esimerkiksi:

1 rkl peruna- tai maissitärkkelystä ja 1 tl leivinjauhetta. Vatkaa joukkoon 1 rkl öljyä ja 2 rkl vettä. Vatkaa kuohkeaksi ja lisää taikinaan raan kananmunan tavoin.

 

Hiiva liuotetaan kädenlämpöiseen maitoon. Kananmunat lisätään maitoon hyvin sekoittaen.

Huoneenlämpöinen pehmeä voi, sokeri ja jauhot lisätään ja vaivataan tasaiseksi taikinaksi.

Taikina kaulitaan levyksi.

Täytteen tomusokeri, pehmeä voi ja vaniljasokeri vatkataan vaahdoksi.

Täyte levitetään taikinalevyn päälle. Levy rullataan ja siitä leikataan noin 3 cm paksuisia viipaleita.

Rullat laitetaan leivosvuokiin nousemaan noin tunniksi.

Leivokset voidellaan halutessaan kananmunalla ja paistetaan 250 asteessa noin 10 – 12 minuuttia.

 

Lähde / koonnut:

Tarja Rae: Keittiömuistoja ja ruokaohjeita Espoosta

Espoon perinneseura ry

Leivontatarvikkeita kulhossa