Ohjeita virtuaalitapahtumien järjestämiseen

Haluatko järjestää etätapahtuman tai muuta digitaalista sisältöä?

Korona-tilanteen vuoksi Espoo-päivässä on tänäkin vuonna mukana myös virtuaalisia etätapahtumia. Etätapahtuman voi tehdä Espoo-päivään kahdella eri tavalla; etukäteen nauhoitettuna videotallenteena tai livenä eli suorana lähetyksenä. Huolehdithan, että aloittaessasi kuvaamaan tallennetta tai striimaamaan livelähetystä, puhelimesi/tietokoneesi akku on ladattu ja puhelin on livelähetyksen ajaksi kytketty riittävän nopeaan mobiili- tai WiFi-verkkoon. Myös etätapahtumat tulee ilmoittaa mukaan ilmoittautumislinkin kautta. Kirjoita lomakkeen ”Tarkempi kuvaus” kohtaan lyhyt esittelyteksti vidostasi, teksti tulee näkyville You Tubeen videon yhteyteen. 

Videotallenteen tekeminen Espoo-päivän YouTube -kanavalle 

Kuvaa videotallennesisältö etukäteen ja toimita se meille pilvipalvelun (esim. Google Drive tai Dropbox) kautta sähköpostilla osoitteeseen: espoo.paiva@espoo.fi. Lataamme sisällöt Espoo-päivän YouTube -kanavalle, jonka julkaisemme Espoo-päivänä 28.8. 

Voit nauhoittaa tallenteen joko puhelimella, tietokoneen verkkokameralla, tabletilla tai videokameralla. YouTube tukee yleisimpiä videotiedostomuotoja, varmistathan tiedostomuodon sopivuuden tuettujen YouTube-tiedostomuotojen listasta. Tallenne säilyy Espoo-päivän YouTube -kanavalla 30 päivää, jonka jälkeen se poistetaan eikä sitä julkaista muilla kanavilla. Huomioithan, että kaikki tallenteella tunnistettavat henkilöt ovat suostuneet näkyvyyteen. Pidätämme oikeuden tallenteen julkaisupäätökseen. 

Livelähetyksen tekeminen Espoo-päivänä 

Livelähetyksen voit lähettää Espoo-päivänä käyttämällä esimerkiksi Facebookin Live -toimintoa tai Instagram Liveä. Tee livelähetyksestäsi etukäteen Facebook-tapahtuma ja lisää Espoo-päivän profiili tapahtuman rinnakkaisjärjestäjäksi. 

Voit livestriimata joko puhelimella, tietokoneen verkkokameralla tai tabletilla. Huolehdithan että laitteesi akku on ladattu tai kytketty verkkovirtaan ja että laite on livelähetyksen ajaksi kytketty riittävän nopeaan mobiili- tai WiFi-verkkoon. Keskeytysten välttämiseksi puhelin on hyvä laittaa lentokonetilaan livelähetyksen ajaksi mikäli käytät WiFi-verkkoa. Kun teet livelähetyksen tietokoneeltasi, suosittelee Facebook käyttämään Google Chrome -verkkoselainta. 

Ohje livelähetyksen tekemiseen Facebookissa 

Liven avulla voit livestriimata tapahtumia, esiintymisiä ja kokoontumisia Facebookissa. Käyttäjät voivat katsoa striimiä puhelimella, tietokoneella tai yhdistetyllä televisiolla. Voit aloittaa livelähetyksen Facebookissa profiilista, sivulta, ryhmästä tai tapahtumasta. 

Voit aloittaa livelähetyksen Facebook-sivulla seuraavasti: 

 1. Siirry sivullesi. 
 2. Klikkaa Luo-kohdan vieressä Live. 
 3. Valitse vasemmasta valikosta, haluatko aloittaa livelähetyksen nyt vai ajastaalivevideon myöhempään hetkeen. 
 4. Kirjoita julkaisuun otsikko ja kuvaus. Täällä voit myös merkitä kavereita, kertoa sijainnin tai lisätä tunteen tai toiminnan. 
 5. Klikkaa vasemmalla alhaalla Siirry live-tilaan. 

(Lähde: Facebook) 

Lisätietoja Facebook-livestä löydät täältä. 

Ohje livelähetyksen tekemiseen Instagramissa 

Voit tehdä livestriimin myös Instagramin livetoiminnolla. Luo tässäkin tapauksessa Facebook-tapahtuma yllä olevan ohjeen mukaisesti ja kerro siellä, millä Instagram-tilillä ja mihin aikaan livetapahtumasi on katsottavissa. 

Voit aloittaa livelähetyksen Instagramissa seuraavasti: 

 1. Napauta syötteen vasemmassa yläkulmassa tai pyyhkäise oikealle missä tahansa syötteessä. 
 2. Vieritä näytön alaosassa olevaan Live-kohtaan ja napauta . 
 3. Katsojien määrä näkyy näytön ylhäällä, kommentit taas alaosassa. 
 4. Voit lisätä kommentin napauttamalla näytön alareunassa Kommentti. 
 5. Jos haluat kiinnittää jonkin kommentin, jotta katsojat näkevät sen helpommin, napauta kommenttia ja napauta Kiinnitä kommentti. 
 6. Kun olet valmis, napauta oikeasta yläkulmasta lopetuspainiketta ja vahvista lopettaminen napauttamalla. Voit sen jälkeen tallentaa sen kamerasi rullaan napauttamalla vasemmassa yläkulmassa olevaa  tai jakaa sen IGTV:hen. 

(Lähde: Facebook) 

Lisätietoja Instagram-livestä löydät täältä. 

IG_story_2021_digimuistilista