Information

Stadens största evenemangsdag!

Esbodagen är en gemensam festdag för alla Esbobor, som firas den sista lördagen i augusti varje år. År 2023 firas Esbodagen den 25–26 augusti. Festen börjar alltså redan på fredag! Under Esbodagen firar Esboborna sin hemstad genom att ordna olika typer av program runtom i staden. Många av stadens föreningar, företag och andra aktörer brukar delta i firandet. Under årens lopp har programmet bland annat inkluderat musikframträdanden, sällskapsdans, utomhusbio, rullskridskodisco och mycket mer!  

Evenemangen under Esbodagen den 26 augusti är avgiftsfria och inträdet är fritt. Uppgifter om alla evenemang som ingår i Esbodagen finns i evenemangskalendern. 

Vanliga frågor

Man kan delta i firandet genom att ordna ett eget evenemang eller genom att delta i evenemang som ordnas av andra. Du kan också göra både och! 

I evenemangskalendern, som kommer ut i sommar, hittar du uppgifter om alla evenemang som ingår i programmet, såsom platsen och tiden. På sidan för evenemangsarrangörer hittar du mer information om hur du planerar ett evenemang och ett anmälningsformulär som du kan använda för att anmäla ditt evenemang till program. 

Det finns ingen biljett som gäller alla evenemang under Esbodagen. Till veckans program hör många evenemang som inte kräver att man reserverar plats eller köper en biljett. En del evenemang kan kräva att man anmäler sig i förväg eller köper en biljett plats. Du hittar uppgifter om biljetter för alla evenemang som hör till programmet i evenemangskalendern som publiceras under sommaren. 

Esbodagens rötter finns i flera olika årtionden, Esbo firades genom olika byafester och serier av temaevenemang. Officiellt firades Esbodagen för första gången år 1992, alltså samma år som Esbo stad fyllde 20 år. Som festdag valde man den 27 augusti, det vill säga samma dag som dokumentet om grundande av Esbo gård undertecknades år 1556. Numera firas Esbo den sista lördagen i augusti.