Tapiolassa tapahtuu koko Espoo-päivän ajan

Tapiolassa juhlitaan Espoo-päivää monenlaisen ohjelman parissa niin perjantaina 25.8. kuin lauantaina 26.8. Luvassa on muun muassa klassikkoautoja, sirkusesityksiä, liikuntaa ja musiikkia. Olemme koonneet tälle sivulle Tapiolaan muodostuvan kokonaisuuden tapahtumia.

Perjantaina 25.8. tapahtumat voivat sisältää pääsymaksun, lauantaina 26.8. kaikki tapahtumat ovat maksuttomia. Löydät kaikki täällä esitellyt tapahtumat myös tapahtumakalenterista.

Kaikki Suur-Tapiolan tapahtumat löydät tapahtumakalenterista valitsemalla suodattimen ”Suur-Tapiola”.

Fern orchestra: Kasvijamit 25.8. klo 15.30-19.30 & La 26.8. klo 11-17

Tapiolan lukion auditorio, Opintie 1, 02100 Espoo

Supersuosituissa kasvijameissa voit soittaa ja tanssia viherkasvien kanssa. Löydä itsestäsi kasvi-instrumentalisti ja tapaile anopinkielellä Paranoidia. Kasveihin kiinnitetyt sensorit mittaavat kasvin elintoimintoja ja mittaustulos käännetään ääneksi. Miltä kasvit kuulostavat, kun niitä kosketellaan ja suihkutetaan?

Fern Orchestran mukana jammailevat Vespa Laine, Markus Heino ja Saara Isola sekä kasvit.

Croquis-piirros oman kasvin piirtämänä!

Ota mukaan oma kasvi, tuo se Fern Orchestran kasvihuoneeseen ja istahda kasvisi malliksi. Miltä näytät kasvisi mielestä? Kasviin kiinnitettyjen sensoreiden keräämä tieto lähetetään piirtolaitteeseen ja saat mukaasi muotokuvan itsestäsi.

Fern Orchestran kasvihuone on avoinna Espoo-päivän kunniaksi

Pe 25.8. klo 15.30–17 | 18–19.30
La 26.8. klo 11–12.30 | 13.30–15 | 15.30–17

Kasvihuone on auki myös Espoo-päivän jälkeisenä sunnuntaina 
Su 27.8. klo 11–12.30 | 13.30–15 | 15.30–17 

Tapiola Sinfoniettan ulkoilmakonsertti 25.8. klo 17-17.30

Heikki von Hertzenin aukio, 02100 Espoo

Tule nauttimaan Tapiola Sinfoniettan ulkoilmakonsertista Tapiolaan, Heikki von Hertzenin aukiolle. Jukka Rantamäki toimii viulisti-johtajana.

Tapiola Sinfoniettan ulkoilmakonsertti 25.8. klo 18-18.30

Merituulen aukio, Ainoan toisen kerroksen ulkoterassilla, lähellä Gallows Birdia. Länsituuli 5, 02100 Espoo

Tule nauttimaan Tapiola Sinfoniettan ulkoilmakonsertista Tapiolaan, Merituulen aukiolle. Jukka Rantamäki toimii viulisti-johtajana.

Tapiolan musiikkilukion Toto-konsertti 25.8. Klo 18-20

Tapiolan lukion auditorio, Opintie 1, 02100 Espoo

Tapiolan musiikkilukio ja Hagalund Honeybuns yhtye solisteineen järjestää Toto-konsertin Tapiolan lukion auditoriossa. Konsertissa kuullaan rakastettuja kappaleita Toto-yhtyeen vuosikymmeniltä ja myös Hagalund Honeybuns yhtyeen suosikit. Nautitaan yhdessä Toton huippubiiseistä ja konserttitunnelmasta!

Kansanmusiikkiyhtye Tallarin ulkoilmakonsertti 25.8. klo 18-19

Ulkoilmanäyttämö Amfi, Kulttuuriaukio 2, 02100 Espoo

Kansanmusiikkiyhtye Tallari nähdään Espoon kulttuurikeskuksen ulkoilmanäyttämö Amfilla, tervetuloa mukaan nauttimaan esityksestä!

Elias Tallari oli 1800-luvun lopun kovimpia häitä ja pitoja kierrelleitä pohjalaisia soittoniekkoja ja sai siksi antaa nimensä maan ensimmäiselle kansanmusiikin ammattiyhtyeelle. Pelimannimusiikin kehdosta Kaustiselta käsin Tallari on jo 35 vuotta pitänyt yllä suomalaisen juurimusiikin liekkiä toinen jalka syvällä perinteessä ja toinen tiukasti nykyhetkessä, sytyttäen arkistojen aarteet eloon ja luoden uutta. Yhtyeen musiikki edustaa suomalaista kulttuuriperintöä parhaimmillaan, kaustislainen viulunsoittoperinne nimittäin hyväksyttiin Unescon Aineettoman kulttuuriperinnön suojelukohteeksi vuonna 2021.

Tapahtuma on osa Espoon kulttuuritalojen ja -palveluiden Tulevaisuustarinoita-konseptia.

Tapahtumalla on säävaraus.

Haapa Open mic Runoklubi Kupla-tapahtumatilassa 25.8. klo 19-22

Kupla-tapahtumatila, Kauppamiehentie 7, 02100 Espoo

Espoon kirjailijat ry kutsuu sinut mukaan monitaiteiseen ja osallistavaan elämysten iltaan, jossa runomusiikki heläjää!

Tapiolan Kuplassa perjantaina 25.8. klo 19-22 käynnistetään ensi kertaa Haapa Open Mic -tapahtuma. Tapahtumassa yhdistyy lavarunous, tanssi, musiikki ja äänitaide erilaisista kulttuuriympäristöistä. Myös yleisö pääsee ääneen omine teksteineen, sillä esitysten jälkeen on avoimen mikrofonin aika.

Uuteen Kupla-tapahtumatilaan saapuu esiintymään joukko upeita taiteilijoita. Burkina Fasosta kotoisin oleva perkussionisti ja muusikko Adama Kone soittaa mm. balafonia ja rumpuja, joiden tahtiin tanssija Sanna Karlsson-Sutisna luo kehollaan ihmeellisen vapautusperformanssin. Monilla lavoilla esiintynyt herkän-voimakas runoilija Riitta O esittää lavarunouttaan. Lisäksi juuri esikoisalbuminsa julkaissut pitkäaikainen äänitaiteilija ja muusikko Mikko H. Haapoja soittaa jouhikkoa sekä tuo Espoon merkkipäivän kunniaksi mm. Nuuksiossa äänittämiään äänimaisemia Kuplaan soimaan.

Klubin pääpaino on nimensä mukaisesti open mic -osiossa, eli mikrofoni on vapaa n. 5 minuuttia kerrallaan yleisön jäsenille. Omaa sanataidettaan pääsee esittämään yleisön edessä ilmoittautumalla sähköpostitse otsikolla ”Haapa Open Mic” osoitteeseen kasper@kaspersalonen.com. Ensimmäiset 10 ilmoittautunutta saa tilaisuuden kertoa syntyjä syviä, ja paikan päällä on myös viidelle halukkaalle mahdollisuus ilmoittautua open mic -osuuteen.

Illan aikana tehdään myös yhdessä säe kerrallaan kirjoitettu cadavre exquis -sokkoruno. Osa tekstistä piilotetaan näkyvistä kunkin vuorolla, jolloin joukkorunosta syntyy surrealistinen sanakeitos.

Haapa Open Mic on nimetty Espoon kaupungin nimen mukaan, joka tulkinnan mukaan tarkoittaa ”haapajokea”.

Haapa Open Micin on kehittänyt ja tuottanut EsKin jäsen, spoken word -veteraani Kasper Salonen, joka myös juontaa tapahtuman. Klubin tarkoituksena on antaa tilaisuus kaikkien läsnäolijoiden kukoistaa ja yhdistää juuriaan yhteen, kuin suureksi kasvavaksi puuksi.

Aurinkotuulenpolku-elokuvanäytös Kino Tapiolassa 25.8. klo 20-22

Kino Tapiola, Mäntyviita 2, 02110 Espoo

Espoo Cinén Espoo-päivän maksuttomassa ohjelmistossa esitetään Anastasia Lobkovskin Aurinkotuulenpolku. Näytös toteutetaan yhteistyössä Ylen kanssa, ja Lobkovskin elokuva esitetään perjantaina 25.8. klo 20 samanaikaisesti sekä Kino Tapiolassa että Yle Teemalla.

Aurinkotuulenpolku kertoo Aliisasta (Alina Tomnikov), joka asuu Suomen syrjäseudulla ja pitää huolta kahdesta pikkusisaruksestaan. Tarina alkaa, kun maahan osuva aurinkotuuli lamaannuttaa koko sähköverkon ja jättää perheen sekä ympäröivän pienen yhteisön kriisin keskelle selviytymään. Ennen elokuvaa esitetään lyhytelokuva, joka esittelee elokuvantekijöiden taustoja, sekä itse elokuvan poikkeuksellista tekotapaa.

Ylen kanssa yhteistyössä järjestettävä näytös on osa Yle Teeman uutta Indieklubia. Klubin pyrkimyksenä on nostaa esille suomalaista indie-elokuvaa, jota tehdään usein pienellä budjetilla ja perinteisten rahoitusrakenteiden ulkopuolella, vahvan intohimon, kokeilunhalun ja omaehtoisuuden ohjaamana. Aurinkotuulenpolku on ensimmäinen elokuva, joka Indieklubissa näytetään, ja jatkossa klubissa esitellään vuosittain 2–4 eri genren indie-elokuvaa.

Valospektaakkeli Tapiolan keskusaltaalla 25.8. klo 21.30-22.40

Tapiolan keskusallas, Tapionaukio 3, 02100 Espoo

Valon ja veden yhdistävä koko perheen suihkulähdespektaakkeli muuttaa Tapiolan keskusaltaan tarunhohtoiseksi maailmaksi. Teos on osa Tanssivat Vedet -konseptia, jossa valo, vesi ja musiikki luovat yhdessä näyttävän kokonaisuuden hämärtyvään elokuun iltaan.

Teos esitetään osana Espoo-päivän juhlintaa perjantaina 25.8. ja lauantaina 26.8. kolme kertaa illan aikana. Yhden esityksen kesto noin 10 minuuttia. Voit fiilistellä etukäteen Tanssivat vedet -Youtubessa: https://www.youtube.com/@tanssivatvedet

Teosmusiikin näytöksiin 1 ja 3 on säveltänyt Artturi Taira.

Näytös 1:
Klo 21.30-21.40 | Musiikki: Artturi Taira: Celebration Suite (movements 1 & 2)

Näytös 2:
Klo 22.00-22.10 | Musiikki: Tanssivat Vedet

Näytös 3:
Klo 22.30-22.40 | Musiikki: Artturi Taira: Celebration Suite (movements 1 & 2)

Kuva: Arkkitehti Aarne Ervin suunnittelema Tapiolan keskusallas valmistui vuonna 1962. Keskusaltaan suihkulähdet ovat Tapiolan puutarhakaupungin historian aikana valaistu useita kertoja. Tapiolan peruskiven muurauksesta tulee vuonna 2023 täyteen 70 vuotta.

Kuvaaja: Teuvo Kanerva / KAMU Espoon kaupunginmuseo

Vapaa pääsy Museo Kruunuun 26.8. klo 10-17

Suomen kello- ja korumuseo Kruunu, Ahertajantie 3, 02100 Espoo

Espoo päivän kunniaksi Museo Kruunuun on vapaa pääsy ja museo täyttyy päivän aikana erilaisista hauskoista tapahtumista. Museo Kruunu on Suomen kello- ja korumuseo, jossa esitellään alaa ja sen teoksia.

Espoo-päivänä museolla on muun muassa seuraavanlaista ohjelmaa:

klo 11:30 Tuokio-opastus, aiheena Kiinnostavat naiset 1800-lukujen korujen käyttäjinä, yksi näistä naisista on esimerkiksi Espoossa tunnettu seurapiirikaunotar Aurora Karamzin.

klo 12–14 Pelaa Korua! Kruunun verstas

klo 14 Teema-opastus

klo 13–15 Gravox-työnäytös näyttelytilan edustalla

Koko päivän ajan näyttelytilassa on myös non-stop Jalokivijahti

Katso tarkempi ohjelma nettisivuiltamme: Suomen kello- ja korumuseo

Lasten Voimistelunurkkaus Tapiolassa 26.8. klo 10-12

Länsituulen kävelyalue, Länsituuli 10, 02100 Espoo

Tervetuloa testaamaan voimisteluvälineitä ja temppuilemaan voimistelunurkkaukseemme koko perheen voimin lauantaina 26.8. klo 10.00-12.00!

Voimistelunurkkaus sijaitsee ulkona Länsituulen kävelyalueella, kauppakeskus Ainoan edustalla.

Kestävän leikin juhlat Museo Leikissä 26.8. klo 10-17

Museo Leikki, Ahertajantie 3, 02100 Espoo

Museo Leikki juhlistaa Espoo-päivää kestävän kehityksen teemoihin liittyvällä hauskalla ohjelmalla. Luvassa on muun muassa puuntaimien istutustalkoot, käyttämättömäksi jääneiden lelujen kierrätystä ja tulevaisuuden lasten kaupungin rakentamista sekä eläimellisiä animaatioita.

klo 11-16 Miljoonan puun talkoot
Tule mukaan Miljoonan puun talkoisiin! Jaamme Museo Leikin edustalla ilmaisia taimia Espoo-päivänä klo 11-16. Jaossa on yhteensä 500 koivun, tammen, männyn ja kuusen taimea, joita kaikki halukkaat voivat istuttaa omaan pihaansa tai kaupungin osoittamalle istutusalueelle.

klo 10-13 Aikamatka 2100 -työpaja
Työpajassa visioidaan tulevaisuuden lasten elämää rakentamalla vuoden 2100 utopiakaupunki. Millä tavoin tulevaisuuden lapset asuvat ja käyvät koulua, millä he leikkivät ja miten kulkevat paikasta toiseen?

klo 14-17 Leikitään puuleluilla -työpaja 
Työpajassa leikitään eri puolilla maailmaa valmistetuilla luovuutta ja mielikuvitusta inspiroivilla puuleluilla. Tule viettämään rentoa leikkihetkeä yhdessä lasten, perheen, ystävien kanssa. 

klo 10-17 Lelujen vaihtopiste
Laita lelut kiertämään! Tuo lelusi, jolla et enää leiki lelunvaihtopisteelle ja vaihda se toiseen leluun.

Klo 11-13 ja klo 15-17 Animaatiokino
Tule leffaan! Junior Ciné animaatiokimarassa voit katsella ihastuttavia eläimellisiä piirrettyjä.

Oikeudet muutoksiin pidetään!

Kirpputoripäivä Kahvila Valossa 26.8. klo 10-15

Kirkkopolku 6, 02110 Espoo

Espoo-päivänä Tapiolan kirkon Kahvila Valo muuttuu kirpputoriksi!

Tervetuloa kurkkaamaan mitä kaikkea kirpputoripöydillä onkaan myytävänä.

Tule edistämään kiertotaloutta ja tukemaan kestävää kehitystä valinnoillasi! Myynnissä myös kahvia ja pientä purtavaa. Samalla reissulla voit tutustua Tapiolan kirkon betoniarkkitehtuuriin.

Kahvila Valoon pääset kätevästi myös riksapyörän kyydillä Heikki von Hertzenin aukiolta klo 13-15. Löydät rikaspyöräajelusta tietoa tästä osoitteesta: https://espoopaiva.fi/event/espoo-paivan-riksapyora-ajelu/

Kirkkosalissa on rippikoulujen konfirmaatiot
klo 11-12.30 ja klo 14-15.30
Vältäthän turhaa liikettä näihin aikoihin.

Tapiolan kirkolle pääsee hyvin julkisilla liikennevälineillä, ja pihalta löytyvät pyöräparkit. Konfirmaatioiden vuoksi parkkitilaa on rajoitetusti.

Kulttuuriaukion kirpputori 26.8. klo 10-14

Kulttuuriaukio, Kulttuuriaukio 2, 02100 Espoo

Asukasyhdistys Tapiolan Kilta ry järjestää perinteiseksi muodostuneen kirpputorin Espoo-päivänä Tapiolan Kulttuuriaukiolla.

Tule myymään!

Nyt on hyvä hetki siivota kaappien perukoille lojumaan jääneet hyväkuntoiset tekstiilit, astiat ym., joista voisi olla vielä muille iloa ja hyötyä. Tapahtuman järjestäjä Tapiolan Kilta ry jakaa paikkaruudut ilmoittautumisjärjestyksessä, ilmoittautumisia otetaan vastaan osoitteessa info@tapiolankilta.fi. Kirpputoria pidetään Kulttuurikeskuksen lipan alla ja lähialueella.

Otathan myös mahdolliset myyntitarvikkeet, omat pöydät ja mahdolliset rekit mukaan.

Tule ostoksille!

Löydä uusia aarteita kirpputorilta pikkurahalla ja nauti mukavasta tunnelmasta yhdessä Tapiolan Killan sekä asukkaiden kanssa.

Taidejuoksu Tapiolassa 26.8. klo 11-12

EMMA – Espoon modernin taiteen museo, Näyttelykeskus WeeGee, Ahertajantie 5, 02100 Espoo

Reippaalla taidekierroksella tutustutaan Tapiolan julkiseen taiteeseen. Teokselta toiselle siirrytään kevyesti hölkäten ja kierroksen aikana hyödynnetään myös kaupunkitilan portaita ja tasoja lihaskuntoharjoitteluun. Taidejuoksun ohjaa EMMAn opas ja liikunnanohjaaja Rani Saarinen. Kierrokselle lähdetään  Näyttelykeskus WeeGeen edestä yhdessä klo 11.

Varaudu taidejuoksuun säänmukaisella, juoksuun soveltuvalla vaatetuksella.

Illallinen makujen Tapiolassa 26.8. klo 11-00

Länsituuli, Tapiolan keskus, 02100 Espoo

Kokoa perhe ja ystävät yhteen ja tule nauttimaan ikimuistoisesta ulkoilmaillallisesta Tapiolaan!

Lauantaina 26.8. Länsituulen kävelyalueelle katetaan pöydät pöytäliinoineen jo lounasaikaan ja ruokailemaan voi saapua koko tapahtuma-ajan klo 11-22.

Nouda lounas tai illallinen kävelyalueelle levittäytyvistä ravintoloista tai hyödynnä Makujen Tapiolan kampanjatarjoukset take awayna ja nauti loppukesän ulkoilmaillallisesta Tapiolan ytimessä musiikin säestämänä. Ravintolatarjoukset löydät täältä: https://www.tapiolankeskus.fi/makujentapiola/

Tapahtuman rytmeistä vastaavat DJ ja Tapiolan oma poika Ilkka Hovimuusikko Ihamäki.
Ilkka Ihamäki showtime klo 17.00 ja klo 19.30.

Ulkoalueiden juoma- ja ruokatarjoilusta vastaavat:
Bistro O Mat
LN-Sushi Art
Bunit
Oton Pottukoppi
More Tea
GOAT

… ja sisätiloista löytyy kymmeniä ravintoloita, joista voit hakea eväät Take Awayna.

ILTA JATKUU ULKOILMALEFFASSA!
Espoo Cinén ulkoilmanäytös alkaa klo 22 Länsituulella – tule nauttimaan kotimaisesta klassikkoelokuvasta elokuun yössä.

Espoo Cinén perinteinen ulkoilmanäytöselokuva on Aki Kaurismäen uran alun klassikko, vuonna 1986 ensi-illan saanut Varjoja paratiisissa. Lisätiedot: https://www.facebook.com/events/660336322238148/

Näytös on osa Espoo-päivää, ja järjestetään yhteistyössä Pop Up Kino Helsingin ja Tapiola Toimii ry:n kanssa.

TT-1000 - Katusirkusteos 26.8. klo 11-11.30

Ulkoilmanäyttämö Amfi, Kulttuuriaukio 2, 02100 Espoo

Lähde Espoo-päivänä matkalle aikakoneella eri ulottuvuuksiin! Duo Color Expressin tulevaisuuden katusirkus on täällä. Mitä syntyy, kun yhdistetään vipulautahyppyjä, pomppivia esineitä ja pala värikästä hulluutta?

TT-1000 on vauhdikas ulkona toteutettava koko perheen sirkusshow, joka sisältää mm. vipulautahyppyjä, akrobatiaa jättimäisellä jumppapallolla sekä muita värikkäitä yllätyksiä. Tervetuloa koko perheen kanssa mukaan!

Taidepaja – Mahdolliset maailmat 26.8. klo 11-14

EMMA – Espoon modernin taiteen museo, Näyttelykeskus WeeGee, Ahertajantie 5, Tapiola

Missä kaikkialla voisi asua? Minkälaiselta elämä mahtaisi näyttää toisin silmin katsottuna?
Kaikille avoimessa taidepajassa kerromme tarinoita lumisadepallojen kiehtovista paikoista kirjoittamalla, piirtämällä tai tekoälyä käyttämällä.

Paja pidetään EMMAn Aitio-tilassa. Non-stop-pajassa voi piipahtaa oman aikataulun mukaan. Taidepaja on suunnattu kaikenikäisille, lapset voivat osallistua pajaan aikuisen kanssa. Tapahtumaan osallistuminen ei edellytä kielen osaamista.

Töitä pikku etsiville! 26.8. klo 11-17

Näyttelykeskus WeeGee, Ahertajantie 5, 02100 Espoo

Herra Hakkarainen tarvitsee apuasi Mauri Kunnas -näyttelyssä! Unelias ystävämme varasi itselleen välipalaa ja raikkaita limuja, mutta on unohtanut missä ne ovat. Löytäisitkö sinä ne näyttelystä?

Löytöpalkkioksi voit noutaa Herra Hakkarainen -limonaadin WeeGeen kahvilasta. Limonaadipalkkioita jaetaan niin kauan kuin niitä riittää. Tarkemmat ohjeet tehtävään saat Mauri Kunnas -näyttelyn henkilökunnalta.

Puuhatehtävän tarjoaa Laitilan Wirvoitusjuomatehdas.

KAMU WeeGeellä – KAMUssa tapahtuu 26.8. klo 11-17

KAMU Espoon kaupunginmuseo, WeeGee-talo, Ahertajantie 5, 02100 Espoo

Tule juhlimaan Espoo-päivää WeeGeen KAMUun! Juhlapäivän kunniaksi KAMUssa on tapahtumaa koko päivän ajan.

Päivän aikataulu
11–17 Terveisiä Espoosta! -korttityöpaja
12–13 Yleisöopastus Tapahtuipa kerran -näyttelyyn
14–15 Yleisöopastus Tapahtuipa kerran -näyttelyyn
15.30–16.30 Yleisöopastus Tapahtuipa kerran -näyttelyyn

Tapahtuipa kerran -näyttely on viikonloppuna auki viimeistä kertaa. Tule katsomaan, miltä 1960–70-lukujen Espoo näytti valokuvaaja Teuvo Kanervan kameran linssin läpi!

Kesäkahvila ja avoimet ovet Tapiolan ortodoksisessa kirkossa 26.8. klo 11-16

Tapiolan ortodoksinen kirkko, Kaupinkalliontie 2, 02100 Espoo

Tule tutustumaan kauniiseen Tapiolan ortodoksiseen kirkkoon!

Kesäkahvilassa tarjolla kahvia ja pientä purtavaa. Pidämme myös kirpputoria, tervetuloa tekemään löytöjä.

Teemme päivän aikana opastettuja kierroksia ikonien ja seinämaalausten kiinnostavaan maailmaan. Opastetut kierrokset alkavat aina tasatunnein.

Päivän alussa klo 11.00 toimitetaan maallikkopalveluksena lyhyt rukoushetkipalvelus, johon kaikki ovat myös tervetulleita.

Klassikkoautoja muodin kera Tapiolassa 26.8. klo 12-14

Tapionaukio Tapiola, 02100 Espoo

Tule ihailemaan vanhoja klassikkoautoja ja nauttimaan kivasta tunnelmasta keskelle Espoota, kauniin Tapiolan miljööseen! 

Klassikkoautot käyvät aikamatkan läpi Espoon kehityksen kronologisessa järjestyksessä: maaseutu – Kuninkaantie – huvilayhdyskunta – Tapiola puutarhakaupunki – Espoo 2023.  Autot ajavat läpi Espoon historian vanhaa Kuninkaantietä moderniin vuonna 1953 syntyneeseen puutarhakaupunkiin ja sieltä edelleen Westendin rannoille. Päätapahtuma on Tapiola Garden-hotellin edessä, kun autot esitellään autokuntien kera paraatipaikalla.  

Aikataulu 

10.00-12.00 Autot matkaavat Espoon Automuseon pihasta Tapiolaan Bembölen kahvituvan ja Kauniaisten huvilakaupungin kautta. 

12:00 Autot saapuvat letkassa Tapiolaan ja sijoittuvat keskustornin edustalle nähtäväksi.

12:15 Esitys Tapiolan puutarhakaupungin synnystä ja merkityksestä

12:45 Autot ja autokunnat esiintyvät yleisölle! Autokunnat ovat pukeutuneet vuosimallien mukaan, tule ihastelemaan upeita asukokonaisuuksia. Paras yhdistelmä palkitaan!

Tapiolan Lämmön avoimet ovet 26.8. klo 13-16

Kalevalantie 5 (sisäpiha), 02130 Espoo

Tervetuloa tutustumaan Tapiolan Lämpöön!

Avoimien ovien päivänä vierailijat pääsevät tutustumaan yrityksemme toimintaan ja näkemään erilaisia työkoneita. Lapsille on tarjolla paljon ohjelmaa, kuten kilpailuja, saippuakuplien puhaltamista ja katuliiduilla piirtämistä. Tarjolla on myös makkaraa ja mehua sekä tietenkin myös kahvia ja pullaa.

Tulkaahan siis koko perheen voimin tutustumaan yritykseemme ja pitämään yhdessä hauskaa!

Tapahtuma järjestetään osoitteessa Kalevalantie 5, 02130 Espoo toimitalon sisäpihalla, johon käynti tapahtuu ABC:n puolelta.

Tänä vuonna myös Olarin Huolto on mukana Espoo-päivässä. Olarin Huollon avoimet ovet pidetään Simo Järvisen aukiolla (Ruomelanraitti 9, Espoo) lauantaina 26.8. klo 13-16. Lämpimästi tervetuloa käymään myös Olarin Huollossa!

Riksapyöräajelua Tapiolassa 26.8. klo 13-15

Heikki von Hertzenin aukio, 02100 Espoo

Oletko koskaan ollut riksapyörän kyydissä?

Espoo-päivänä olisi mahdollisuus riksapyörä ajelulle Heikki von Hertzenin aukiolla! Riksapyöräajelulla voit piipahtaa vaikkapa Tapiolan kirkon Kahvila Valon kirppiksellä.

Ajelu on maksutonta ja riksa-ajajamme ovat koulutettuja tehtäväänsä. Riksapyöräajelulla on säävaraus.

Tervetuloa mukaan ajeluille!

Kuva: Sirpa Päivinen

Espoon Musiikkiopiston Eeppiset kamut – kansanmusiikkitapahtuma 26.8. klo 13-14

Tapiolasali, Espoon kulttuurikeskus, Kulttuuriaukio 2, 02100 Espoo

Espoon musiikkiopisto EMO järjestää Espoo-päivänä klo 13 Tapiolasalissa kansanmusiikkitapahtuman, joka huipentuu kaikille avoimeen yhteismusisointiin. Yhteisnumeroiksi on valittu neljä espoolaista pelimannisävelmää ja ne on sovitettu laajalle soitinvalikoimalle kaikille taitotasoille. Konsertin alkupuolella esiintyvät espoolaiset Maria Kalaniemi ja Leikarit.

Konserttiin on vapaa pääsy, tervetuloa mukaan espoolaisen kansanmusiikin pariin yleisöksi tai soittamaan!

TT-1000 - KATUSIRKUSTEOS 26.8. klo 14-14.30

Ulkoilmanäyttämö Amfi, Kulttuuriaukio 2, 02100 Espoo

Lähde Espoo-päivänä matkalle aikakoneella eri ulottuvuuksiin! Duo Color Expressin tulevaisuuden katusirkus on täällä. Mitä syntyy, kun yhdistetään vipulautahyppyjä, pomppivia esineitä ja pala värikästä hulluutta?

TT-1000 on vauhdikas ulkona toteutettava koko perheen sirkusshow, joka sisältää mm. vipulautahyppyjä, akrobatiaa jättimäisellä jumppapallolla sekä muita värikkäitä yllätyksiä. Tervetuloa koko perheen kanssa mukaan!

Pop-up kahvila & avoimet ovet Mäntytornin kattoterassilla 26.8. klo 14-18

Mäntyviita 4, kerros 11, 02110 Espoo

Tervetuloa Tapiolan kattojen ylle Mäntytornin kattoterassille!

Tiesitkö, että samassa tilassa toimi aikoinaan Näköalaravintola Café Tapion-Torni?
Mäntytorni on ollut tärkeä osa Puutarha Tapiolan syntyhistoriaa. Ennen Tapiolan keskustan syntymää oli Itäisen lähiön keskeisimmän rakennuksen Mäntytornin kattoterassi se paikka, josta Asuntosäätiön Heikki von Hertzen mielellään esitteli kaupungin suunnitelmia ja rakentumista. Mäntytornissa on vieraillut valtiovieraita ja itse Presidentti Kekkonenkin. Talon aulassa ja kahvilassa on näkyvillä historiallisia kuvia Mäntytornista.

Tule katsomaan tämän päivän Tapiolan rakentumista harvinaisesta kuvakulmasta Mäntytornin ylimmän kerroksen yksityiskotiin, joka avautuu Espoo-päivänä Pop-up kahvilaksi.

Kahvilaan otetaan kerralla vain rajattu määrä vieraita, noin 40 aurinkoisena ja noin 15 sateisena päivänä.

Musiikillinen tervehdys Ukrainasta 26.8. klo 15-15.30

Espoon kulttuurikeskus, Kulttuuriaukio 2, 02100 Espoo

Espoon kumppanikaupungista, Ukrainan Kryvyi Rihistä saapuva nuorten monitaiteellinen esiintyjäryhmä Krok esiintyy kulttuurikeskuksen Flyygeliaulassa.

Luvassa on ukrainalaiseen kansanperinteeseen pohjautuva musiikkiesitys, jossa kuullaan a cappella -laulua ja soittimin säestettyjä kappaleita.
Ryhmä koostuu 6-16-vuotiaista lapsista ja nuorista, ja se on aiemmin esiintynyt Romaniassa, Bulgariassa, Ranskassa ja Saksassa.

Flyygeliaula, 1. krs
Esityksen kesto noin 30 min.

Kani Untuvakerä -näytelmä lapsille 26.8. klo 16-16.45

Teatteri Hevosenkenkä / Tusculum, Juhannusmäki 2, 02200 Espoo

Tule nauttimaan Teatteri Hevosenkengän klassikkonäytelmästä Kani Untuvakerästä perheen pienimpien kanssa!

Näytelmä on herttainen tarina siitä, kuinka toisten auttaminen on tärkeää. Sadussa seikkailee lystikkäitä eläinhahmoja, kuten siili, myyrä, lintuäiti ja herra Kettu Repolainen. Näytelmä on tarkoitettu lapsille taaperoiästä ylöspäin.

Ohjaus: Kirsi Siren
Dramatisointi: Kirsi Siren, Anita Sohlberg
Lavastus ja nuket: Ulla Vaajakallio
Musiikki: Sven Nygård
Tarinan esittää: Outi Haaranen-Halme

Lapsille 2-7 v
Kesto n. 35 min

Näytelmä esitetään Tusculum-Hevosenkenkä -tilassa (Juhannusmäki 2, 02200 Espoo)

Paikkoja on rajallinen määrä ja ne täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä. Ilmoittautumisia otetaan vastaan 1.8. alkaen:  info@hevosenkenka.fi tai 09 4391220

Alakulttuuriaukio: SMC, Edu Kehäkettunen ja Jeijjo & Nupi 26.8. klo 16-01

Kauppamiehentie 7, (Kulttuuriaukio), 02100 Espoo

Espoo-päivänä lauantaina 26.8. Tapiolan Kulttuuriaukio muuttuu Alakulttuuriaukioksi, kun lavalle nousevat Suomen mielenkiintoisimpiin rap-nimiin lukeutuvat SMC, Edu Kehäkettunen sekä Jeijjo & Nupi.

Soittoajat:
17.00 Jeijjo & Nupi
19.00 Edu Kehäkettunen
20.45 SMC

Alakulttuuriaukio on kaikille avoin ja ilmainen. Tapahtuma järjestetään Tapiolan uuden tapahtumapaikka Kuplan ja sen terassin vieressä. Myös sisätiloissa on tarjolla lisää lämpöä ja lämmikettä klo 16 – 01. Myynnissä Olarin Panimon oluita ja muita virvokkeita.

Kulttuuriaukiolla on keikkojen ohella Katusirkuskarnevaali. Tapahtuma on erityislaatuinen yhdistelmä rentoa tunnelmaa ja maailmalla kiertäneitä, taiteellisesti korkealaatuisia nykysirkusesityksiä. Espoo-päivänä tapahtumassa nähdään Arctic Ensemblen esitys Dish Soap Opera sekä vierailevina esityksinä Simon Llewellynin We are the Champions ja Cirque Salmenahon Sirkusta Metsässä. Sirkusnäytökset ovat keikkojen välissä klo 16, 18 ja 20.

Katusirkuskarnevaali Tapiolan Kulttuuriaukiolla 26.8. klo 16-20.45

Kulttuuriaukio, Kaupinkalliontie 10, 02100 Espoo

Jo kolmatta vuotta ympäri Suomea kiertävä Katusirkuskarnevaali rantautuu Tapiolan Kulttuuriaukiolle osaksi Espoo-päivän ohjelmistoa 26.8.2023. Nykysirkuksen ilosanomaa levittävä tapahtuma on erityislaatuinen yhdistelmä rentoa tunnelmaa ja maailmalla kiertäneitä nykysirkusesityksiä!
Tapahtumapaikkana toimii Tapiolan Kulttuurikeskuksen Kulttuuriaukio. Kaikenikäisille sopiva ja yleisölle ilmainen Karnevaali järjestetään piknik-hengessä, joten varauduthan omalla istuinalustalla tai retkituolilla.

Cirque Salmenaho – Sirkusta Metsässä:
Kaksi sirkustaiteilijaa ovat eksyneet metsään. Voiko täällä olla sirkus? Luvassa on akrobatiaa, jongleerausta ja musikaalista vaaralla leikittelyä. Cirque Salmenaho palaa kansainvälisiltä areenoilta takaisin kotikonnuille Suomeen koko perhettä riemastuttavalla esityksellä.
Esiintyjät: Erika Ahola ja Matias Salmenaho. Kesto n. 40 min.

Simon Llewellyn – We are the Champions:
Simon Llewellynin We are the Champions -show muovaa minkä tahansa ympäristön omaksi vaudevillesirkuksekseen. We are the Champions on huikea hämmästyttävien taitojen kavalkadi, jossa sirkustemput ja fyysinen komedia lyövät kättä päälle!
Esiintyjät: Simon Llewellyn. Kesto n. 30 min.

Arctic Ensemble – Dish Soap Opera:
Dish Soap Opera on kollaasi kahden sirkusartistin elämästä kuuden neliön asuntoautossa. Teos käsittelee kahden ihmisen yhteiseloa kaikessa merkillisyydessään ja tuo lavalle kasan erilaisia hahmoja, joita syntyy jokapäiväisestä elämästä. Taidokasta ilma-akrobatiaa, fyysistä teatteria sekä tanssia yhdistelevä nykysirkusesitys vie katsojan matkalle läpi tavallisen arkipäivän maustettuna koko tunteiden kirjolla.
Esiintyjät: Emmi Peltola ja Eino Kaisanlahti. Kesto n. 40 min.

Aikataulu
16:00 Cirque Salmenaho – Sirkusta Metsässä
18:00 Simon Llewellyn – We are the Champions
20:00 Arctic Ensemble – Dish Soap Opera

Tapahtumaa on tukenut Espoon kaupunki ja yhteistyökumppanina toimii Helsinki Urban Art. Katusirkuskarnevaali on Kulttuuritila Kuplan Alakulttuuriaukio-tapahtumaa.

Lastenteatteri Taimine esittää: Kaksikielinen teatteriesitys Tuomas & Tero 26.8. klo 16-16.40

Teatteri Taimine, Kauppamiehentie 3, 02100 Espoo

Yli 70000 katsojaa viihdyttäneen Teatteri Taimisen kestosuosikki tarjotaan nyt Espoo-päivän kunniaksi kaksikielisenä lapsille!

Tuomas ja Tero ovat ala-asteella. Tuomas on iloinen ja urheilullinen. Terolle tärkeintä ovat avaruus ja halu salata, että äiti pakottaa hänet käyttämään sukkahousuja. Mutta miten käy ystävyyden, kun koulun söpöin tyttö Jonna ja koulun mätämuna ja kiusantekijä Jaska, ilmaantuvat paikalle?

Tuomas & Tero vie hauskalle ja koskettavalle matkalle läpi koko ala-asteen. Näytelmä ei moralisoi, enemmänkin se osoittaa hiuksenhienon rajan kiusaamisen ja lojaalisuuden välillä, ystävyyden ja vihollisuuden välillä

”Esitys oli paras mitä koulussamme on milloinkaan esitetty!” – Kinnarin koulun rehtori

”Tuomas & Tero oli ihan superhyvä” – Kalevan koulun oppilas

”Maailman Paras Teatteri” – oppilas Smedsby-Bölen koulu

Tapahtumaan on vapaa pääsy, paikkoja on rajoitetusti. 

Ilmoittaudu osoitteeseen info@taimine.fi.

Kielet: suomi/ruotsi
Esityspaikka: Teatteri Taimine
Kesto: 40 min
Kohderyhmä: 6-12-vuotiaat lapset
Rooleissa: Oskar Silén och CG Wentzel
Käsikirjoitus ja ohjaus: Tove Appelgren

Valospektaakkeli Tapiolan keskusaltaalla 26.8. klo 21.30-22.40

Teatteri Taimine, Kauppamiehentie 3, 02100 Espoo

Valon ja veden yhdistävä koko perheen suihkulähdespektaakkeli muuttaa Tapiolan keskusaltaan tarunhohtoiseksi maailmaksi. Teos on osa Tanssivat Vedet -konseptia, jossa valo, vesi ja musiikki luovat yhdessä näyttävän kokonaisuuden hämärtyvään elokuun iltaan.

Teos esitetään osana Espoo-päivän juhlintaa perjantaina 25.8. ja lauantaina 26.8. kolme kertaa illan aikana. Yhden esityksen kesto noin 10 minuuttia. Voit fiilistellä etukäteen Tanssivat vedet -Youtubessa: https://www.youtube.com/@tanssivatvedet

Teosmusiikin näytöksiin 1 ja 3 on säveltänyt Artturi Taira.

Näytös 1:
Klo 21.30-21.40 | Musiikki: Artturi Taira: Celebration Suite (movements 1 & 2)

Näytös 2:
Klo 22.00-22.10 | Musiikki: Tanssivat Vedet

Näytös 3:
Klo 22.30-22.40 | Musiikki: Artturi Taira: Celebration Suite (movements 1 & 2)

Kuva: Arkkitehti Aarne Ervin suunnittelema Tapiolan keskusallas valmistui vuonna 1962. Keskusaltaan suihkulähdet ovat Tapiolan puutarhakaupungin historian aikana valaistu useita kertoja. Tapiolan peruskiven muurauksesta tulee vuonna 2023 täyteen 70 vuotta.

VAlosirkus Spektri 26.8. klo 21.30-22

Tuuliniityn kenttä / Tuulikuja, 02100 Espoo

Auringonlaskun jälkeen ihastelemme Valosirkuksen upeaa ledvalojen loistoa.
Esityksissä yhdistyvät näyttävästi tanssi, musiikki sekä LED-välineillä tehdyt temput. Valmistaudu taianomaisiin valoilmiöihin ja iloiseen fiilikseen, joka tarttuu niin lapsiin kuin aikuisiinkin.

HUOM! Alueella ei ole parkkipaikkoja, joten suosittelemme joko joukkoliikennettä tai lähialueen parkkitalon (Tapiola Parkki) käyttöä.

Ulkoilmaelokuvanäytös: Varjoja paratiisissa 26.8. klo 22-23.30

Länsituuli 10, 02100 Espoo

Tule nauttimaan kotimaisesta klassikkoelokuvasta elokuun yöhön!

Espoo Cinén perinteinen ulkoilmanäytöselokuva on Aki Kaurismäen uran alun klassikko, vuonna 1986 ensi-illan saanut Varjoja paratiisissa.

Niin kutsutun työläistrilogian ensimmäinen osa kertoo roskakuski Nikanderin ja ruokakaupan kassan Ilonan kohtaamisesta. Yksinäisen Nikanderin elämä on pientä ja tasaista, kunnes mullistukset tunkeutuvat hänen paratiisiinsa. Ilonan löytäminen tuo toisaalta lohtua, toisaalta kärsimystä Nikanderille, joka käsittelee tunteet sanojen sijasta teoilla.

Varjoja paratiisissa aloitti Kaurismäen kansainvälisen uran Cannesin elokuvajuhlilla vuonna 1988. Tänä vuonna Cannesissa tuomaristopalkinnon saanut, Espoo Cinén avajaiselokuvana nähtävä Kuolleet lehdet on trilogialle poikkeuksellinen neljäs osa.

Elokuva alkaa klo 22 Länsituulen kävelyalueella.

Näytös järjestetään yhteistyössä Pop Up Kino Helsingin ja Tapiolan keskuksen kanssa.